Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – czy powinno się jeść?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić konieczne minerały czy witaminy, których zdobycie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji potrzebnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B5, B3). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. żelaza, fosforu czy probiotyków. Równocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż rekomenduje się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako dodatek do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Na surowo zwykle spożywa się ją w formie surówki z tartą marchwią i cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który wyśmienicie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.

Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz obecnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w dużych oraz małych opakowaniach bez problemu dostać można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]