Kup sok z kapusty.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Głównym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kiszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy refluks. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]