Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Potrzebujesz soli kłodawskiej? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Sól to substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać w kuchni?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale wzbogaca smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, selen czy wapń, a przy tym nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, wapnia czy potasu, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]