Potrzebujesz soli kłodawskiej? Powinieneś odwiedzić ten adres.
Sól to substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać w kuchni?
Zalety soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale wzbogaca smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, selen czy wapń, a przy tym nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, wapnia czy potasu, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]