Jeśli potrzebujesz soku z kiszonej kapusty, zobacz tutaj.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość
Chyba większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, jednakże niezmiernie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy B3, C, E oraz A, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, cynk i potas. Wiele osób odczuwa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz zaleca się wypijać go regularnie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie powinno się nadużywać – wystarczy spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Gdzie nabyć sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?
Sok z kiszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni, a który pijemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: korzystnie wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi, a jednocześnie podnosi koncentrację. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie rekomenduje się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że soki tego rodzaju trzeba przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]