Więcej szczegółów o ciastkach do kawy.
Wielu z nas przywykło do picia kawy w biegu po drodze do pracy bądź do śniadania. Nic w tym złego, ponieważ napój ten z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełnym skupieniem stawić czoło codziennym zadaniom. Tymczasem zapominamy, że kawa zestawiona z różnorodnymi dodatkami zamienia się w zniewalający deser, przy którym można się odprężyć po wyczerpującym dniu w pracy. Jakie wobec tego ciastka i słodkości dobrze pasują do kawy?
Dodatki do kawy, które intensyfikują walory smakowe czarnego napoju
Do kawy, przede wszystkim jeżeli lubimy pić ją niesłodzoną i bez dodatku mleka, świetnie pasują wszystkie przysmaki, które łagodzą jej mocny smak. To głównie:
– cynamonowe ciastka – w grę wchodzą bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem i szarlotki. Ta przyprawa świetnie intensyfikuje aromat kawy (można ją dodać również wprost do napoju, np. posypać nią jedwabną piankę naszego cappuccino);
– czekolada – kawa i parę kawałków gorzkiej czekolady to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby. Rzecz jasna polecamy wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (od 70%) oraz z minimalną zawartością cukru i tłuszczu. takie tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym chrupnięciu podczas jej dzielenia;
– nugaty – rewelacyjny deser produkowany z ubitych białek i miodu, które łączy się orzechami (całymi lub posiekanymi), czasami z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny specjał, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Francji oraz we Włoszech. Tam też wytwarza się najlepsze nugaty;
– desery z karmelem, toffi oraz miodem – pomadki mleczne, sezamki lub holenderskie stroopwafle – te słodycze perfekcyjnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą lektura
– kruche ciastka – np. biszkopty, ciastka owsiane oraz herbatniki, a więc wszystko, co da się zanurzyć w kawie;
– orzechy, migdały oraz orzechoweciastka – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, popularne ciasta z ich dodatkiem lub delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy zadowoleni z tego smaku. Należy jednakże pamiętać, iż orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak lepiej spożywać je z rozwagą.
Nasza siedziba:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]