Tematyka żywnościowa

Kochasz gotować? Zapisz się na kurs food pairingu

Chociaż przywykliśmy do sztampowych kombinacji aromatów, nie oznacza to, że łączenie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka całkiem do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co ważne, pysznych efektów. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Największy wpływ na nasz zmysł smaku

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso?

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych w sprzedaży. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych sympatyków. Dzisiaj jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wytwarza wiele popularnych firm. Czy można

Gotuj w domu jak profesjonalista – o kursach gotowania

Samodzielne przyrządzanie potraw w domowym zaciszu ma dużo zalet. Najważniejszą z nich jest głównie obniżenie kosztów – spożywanie potraw w domu jest zwykle zdecydowanie tańsze niż częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Równie istotna jest też radość płynąca z ugotowania posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy

Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Udział w warsztatach kulinarnych to prosta droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników rozmaitych przepisów oraz dobrych technik produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztat kulinarny – dla amatorów i profesjonalistów

Kapsułki do kawy – idealny napar za każdym razem

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najnowszych

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w

Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie. Kapusta kwaszoną – czy powinno się jeść? Kapusta kwaszona, bądź kiszona,

Alternatywy dla kapsułek do Dolce Gusto

Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą

Jak rozpoznać dobre pieczywo?

Pieczywo to w naszej kulturze podstawa diety człowieka. Produkowane jest z soli, mąki, wody, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków wzbogacających smak wypieków, jak przykładowo: słonecznik, sezam lub mak. Dlaczego należy jeść regularnie pieczywo? Pieczywo jest pożywieniem bardzo bogatym w